email lawak

Isnin, 28 September 2009 1:43 PTG Dicatat oleh SuMaiYyaH 1 ulasan



,
Senyum itu sedeqah...
Pahatlah di mukamu...
Jika lekang, gam kan lah ia kembali...
Jika tercabut, pakulah ia kembali...
Jika pudar, lukis lah ia kembali...
Jika berhabuk, gilapkan lah ia kembali...
Pasti Akan Ceria Kehidupan Awak Nanti....
HEHE !!!



PANDANGAN ANA....

9:56 PG Dicatat oleh SuMaiYyaH 0 ulasan

Ni adalah antara perbualan YM tentang iktilat..harap dapat difahami


nzhi_geng91:couple tu haram ke???
khai_0712: pandangan ana.. jelas2 skali ianya haram
dalam surah al-isra' ayat 32. Bismillah.. "walaa taqrobuzzina.." penah dengar ayat ni tak?? ahha.. memang, rasa berkasih sayang. n ingin disayangi itu fitrah.. dan fitrah itulah kene jaga.. supaya tidak menjadi suatu FITNAH
nzhi_geng91: btol pe yg awk ckp..
khai_0712: orang yang couple sebenarnya... hanya nak melazatkan nafsu diorg... (bleh trima tak)..
nzhi_geng91: knape ckp cmtu??
khai_0712: trima tak trima.. ianya adalah hakikat..
nzhi_geng91: sy trime...tp ap yg mmbuatkn awk ckp cm2??
khai_0712: kalau tanya org couple.. sanggup ke dia.. kawin ngan pasangannya.. pda ktika dia ditangkap.. bersalah.. co: kene tangkap basah.. boleh jadi dia lari kan..
nzhi_geng91: urmm..ad bnar ap yg awk ckp...
khai_0712: kalau betul2 dia ikhlas.. kenapa tak kahwin terus.. boleh duduk secara halal... tak perlu.. diselubungi rasa takut..
nzhi_geng91: btol gak ap yg awk kte nie.. tp ssah la nk cri llaki yg mcm ni zmn skunk..
khai_0712: buat apa nk cari.. semasa dalam alam rahim.. 4 perkara Allah dah tetapkan.. buat kita.. antaranya adalah jodoh kite..
nzhi_geng91: so..mknenye kte xyh cri la nde 2???
khai_0712: tak kisah, kita duk kat mana... kalau dah Allah tetapkan dia utk kita.. mana2 Allah leh jadikan .. suatu pertemuan.. antara kita dan sidia.. ini semua.. memerlukan KEYAKINAN DAN TAWAKKAL YANG TINGGI TERHADAP ALLAH
nzhi_geng91: ap yg awk ckp sume btol...
khai_0712: bila kita yakin.. jodoh tu ada ditangan Allah.. kita takkan sibuk nak cari.. apatah lagi nk couple..
nzhi_geng91: zina kn ad bnyk jnis.. kapel? slah s2 kn.. mkasih coz bg sy bnyk ilmu hri nie...
khai_0712: ok.. dalam ayat ana sebut tadi, Allah gunakan perkataan "walaa TAQROBU.." KAN..
nzhi_geng91: yup...
khai_0712: maksudnya= janganlah kamu DEKATI. Allah tak guna perkataan, "walaa taf'aluu".. = janganlah kamu lakukan zina.. walaupun beza satu kalimah tu.. membawa banyak pengertian..
nzhi_geng91: ye la... slame sy x sdar pon..
khai_0712: so. di situ Allah telah mengharamkan sebarang jalan yang menuju kepada Zina Zahir.. jom tengok rentetan.. org nak couple..mula2 melalui jelingan mata-senyum-bercakap-buat temu janji-berjumpa berdua2.... pastu.. nafsu lelaki.. hanya satu.. ketahuilah itu..ana rasa mungkin nti dah faham apa yg menuju kpd zina.. kan..
nzhi_geng91: yup...
khai_0712: dalam islam sndiri.. there is no relationship between man n girl before married if there is no anything bussiness.. (faham tak)
nzhi_geng91: phm.... leh kait x ngn ikhtilat...
khai_0712: kadang2.. syaitan pandai.. dia tahu couple tu haram bagi manusia.. so dia cuba guna jln kebaikan... utk sesatkan kita..
nzhi_geng91: cntoh?
khai_0712: contoh.. sms tazkirah..antara lelaki n perempuan.. konon masing2 nk tunjuk alim.
nzhi_geng91: pe kaitn nye??
khai_0712: tapi.. awas.. dalam masa tu.. masing2 tak akan dapat lari dr zina hati.. tntu ada teringatkan sidia.. mesej tazkirah kalau boleh nak tatap selalu.. selalu tertunggu sms dr si dia.. selalu terbayang.. kan si dia.. huh.. terlallu banyak..lah.. tu sebab .. ana tegaskan... islam tak pnah halalkan mana2 hubungan antara 2 insan lain jntina.. kalau tak da urusan. tu lh bahana... kouple dia perlu diberi pemahaman dulu pasal kapel.ni.. tapi biasa kalau dah sampai tahap ni.. mmg dah susah.. tapi.. tugas kita usaha memahamkan dia.. apa yng dia alami tu lah zina hati.. bermula dr mesej je.. alim2....
kan.. sama2 terpikat dengan kebathilan yang dibalut dgn.. kebaikan..
nzhi_geng91: btol la.. pe yg awk ckp nie..
khai_0712: macam ana cakap..tadi.. dia perlu faham konsep TAWAKKAL.. means that semua urusan kita.. kita serah kepada Allah.. termasuk bab jodoh.. tugas kita..hanya USAHA.. (nak usaha macam mana).. baik kalau kita nak pasangan hidup yng soleh atau solehah.. kita perlulah usaha mengislahkan diri kita.. supaya.. jadi sprt siapa yg kita nak.. coz.. dalam AQ pon dan cakap.. Attoyyibatu littoyyibun..
nzhi_geng91: tp nk wat cmne klu ttbe je tringt kt ye?
khai_0712: cepatlah2.. istighfar.. ingat.. balik.. kesalahan kita.. kalau dilayan prasaan.. memanglah.. smakin merana.. makin berbuak2.. nk berjumpa.. tol tak..
khai_0712: org yang berzina.. hanyak utk org berzina.. org baik tuk org baik.. org jahat tuk.. org jahat.. Allah dah JANJI. smua tu.. “innallaha laa yukhliful mi'aad.." Allah tak mungkir janji..
nzhi_geng91: ap yg awk ckp sume ni mmg btol.. ni la yg nak slame ni..
khai_0712: tapi.. macam mana kalau.. seorang yang baik.. boleh pasangan yg kurng baik?? pernah tahu tak....??
nzhi_geng91: x..
khai_0712: kalau perkara ni terjadi.. mmg tak lari dar 2 sebab.. yang pertama sebab Allah nk bagi Ujian kepada dia.. tujuan nk tambah iman dia.. .. yg kedua.. sebagai Kafarah kepad kesalahan yang dia buat sebelum ni.. terpulang lah.. kesalahn pe pun.. *kafarah ni.. penebus dosa..
nzhi_geng91: cmne ngn cntact?
khai_0712: contact?? means that call??
nzhi_geng91: yup.. msj ke.. pe2 je la..
khai_0712: termasuk dlm .. dalil tadilh.. selagi mna klu x de urusan pnting..
nzhi_geng91: sy kunk ad r msj ngn bdk laki.. tp bkn msj pe2 pn.. smple2 je la.. kbnykn sume cter sal problem msing2.. sy tlong ap yg trmampu.. so.. skunk ni sy xleh r cntct bnyk2?
khai_0712: mmg x leh lngsung..kenapa dah tak de kawan yang yang sejantina.. ke nak luah... ana tak nafiikan.. kita lebih seronok.. luah pada org yg lain janjtina.. sbb feel nye lain.. sbb adanya.. prasan belas kasihan.. dan diiringi kehendak nafsu..
nzhi_geng91: leh jd dosa x? ktekanlah.. sorg laki tu.. rndu kt org pompuan ni la. n org pompuan tu dpt dse x?
khai_0712: kalau.. perempuan.. tu yang menyebabkan.. lelaki tu rindu.. maka .. mungkin perempuan tu tak lari dari.. mndpt dosa.. pasal dosa.. ana tak bleh nk .. bagitau.. sbb iya urusan.. Allah.. tapi.. kadang2 perempuan tu tak buat apa2.. pon.. tapi still ada lalki yg teringatkan dia.. mungkin lalaki tu terkenan pada pribadi perempuan tu.. macam mana>?? tugas.. perempuan antara perlu.. jaga,, maruah.. ye.. berusaha utk jaga.. akhir skali tawakkal.
nzhi_geng91:terima kasih atas nasihat nta..
Khai_0712:sama-sama...



P/s::kepada khai_0712 harap tak marah saya posting YM ni..untui pengetahuan semua dan untuk berdakwah

SAKIT JIWA

Dua tiga hari ni memang aku sakit sangat2..bukan sakit fizikal tapi sakit mental.Kepala rasa berat je..Sampai body aku pun rasa lemah je...Kepala rasa macam nak pecah sebab aku banyak fikir yang tak sepatutnya aku fikir..dan aku buat benda yang sepatutnya aku buat..Apa dah jadi pada aku ni???rasa macam dah gila..Aku ni takde pendirian lasung.tak istoqamah dalam benda yang aku buat..Aku ada masalah yang sangat besar..Dah bertahun-tahun aku tanggung masalah ni..Dan dah bertahun-tahun aku cuba lupakan orang yang menyebabkan masalah ni tapi aku tak mampu..Rasanya nil ah ujian yang paling berat Allah bagi kat aku!!!Aku kena tetap kuat dan sabar dalam menghadapi dugaan ni..Rasa je macam nak keluar dari Malaysia dan pergi tempat yang jauh supaya aku dapat tenangkan fikiran aku dan melupakan segala-galanya yang aku dah buat kat dunia terutama benda2 yang membuat aku terasa bodoh yang amat sangat…Dan masalah ni telah membuatkan aku serik untuk Jatuh Cinta Lagi…NO!NO!Aku takkan jatuh cinta lagi..Cukuplah sekali dan ia amat menyiksakkan…Astaghfirullahalazim..Apa yang aku mengarut sangat NIII!!!!!!!

Plan aku nak hadapi masalah ni ialah:::
halau dia dari hidup aku dan jangan contact dia lagi..(plan ni dah banyak kali buat tapi tak berjaya)
Mungkin aku patut cari orang lain utk gantikan ye(angan2 je ni)
Sibukkan diri dengan study supaya aku x fikir pasal dia lagi..(aku ni kaki tdo adalah)
Lebih baik aku jadi pemburu cinta Illahi(besar cita2 ni)
Patut x aku tulis surat utk ucapkan selamat tinggal(x pernah tulis surat)

Aku akan pastikan plan aku kali ni akan berjaya..Kalau berjaya,Aku memang seorang pejuang hati yang berjaya..Chayok2,berusaha..Aku akan pastikan masalah ni lenyap dari muka bumi ni…I am pirates of Heart

P/S:jangan dilayan sangat apa yang aku tulis ats ni…Ni adalah satu cara untuk aku hilangkan tekana perasann…(waktu ni memang stress sangat2)

NAK COUPLE TAK????

11:38 PG Dicatat oleh SuMaiYyaH 1 ulasan



Malam tu,aku bosan sangat duk kat hospital.nak tidur pun tak selesa.Akhirnya aku pun mesej dengan kawan aku..aku minta no. sape2 je yang boleh aku kacau(hobi aku time boring ialah kacau orang yang aku tak kenal.).Akhirnya aku dapat no. ust UIA..operasi mengacau orang akan bermula…

Tengah2 aku mesej2 dengan ust.UIA ni .ust. UIA pun tanya..

“boleh ke contact lelaki tanpa tujuan”from ust.UIA
“kenapa Tanya saya..saya x tahu lah”send to ust. UIA
“ada orang tanye..awk kan belajar quran sunnah..takkan tak tahu”
“tapi saya baru sem 1,banyak benda lagi yang saya kena belajar..saya tak tahu,tapi pada pandangan saya..kalau contact tapi pandai jaga batas pergaulan,rasanya benda tu tak salah..tapi kalau contact sampai buat maksiat.boleh jadi haram”
“kalau couple boleh tak??”
“saya pun tak tahu coz saya tak pernah couple.tapi saya rasa couple ni atas diri masing –masing..kalu couple tapi pandai jaga batas pergaulan,rasanya tak salah.tapi kalau couple sampai buat maksiat..benda tu boleh jadi haram .betul x??”
“ntah”
“awak nak couple???”
“tapi tak ada orang nak couple dengan saya”
“sayalah”
“kita kenal tak sampai dua hari,muka pun tak tahu macam mana.”
“tak kisahlah,kita couple”
“muka pun tak kenal lagi..dah ramai orang ajak saya couple tapi bila diorang tengok muka saya,semua tak nak.saya takut awak menyesal nanti”(sebab aku bagi gambar orang iban)
“tengok gambar dulu,lepas tu saya fikir balik”
“saya dah agak awak kata macam tu”
“saya tak kisah sangat,tapi awak yang soh saya tengok”

Lepas tu saya diam je,saya fikir betul2..hairan bin ajaib pun ada.biar betul mamat ni..baru kenal tak sampai pun sehari dah ajak couple.dah lah aku ni tak pernah couple..bab2 couple yang aku lemah sangat ni..Aku diam je,mesej pun aku tak balas..aku pun beritahu kawan aku pasal ni.dia pun hairan kenapa ust. UIA ni boleh ajak aku couple.padahal dalam YM bukan main lagi bagi tazkirah..banyak kali aku fikir pasal couple ni..Sebenarnya boleh ke tak couple ni???aku teringat banner yang tergantung kat kafe UDM yang dibuat oleh persatuan mahasiswa Quran Sunnah..kat banner tu ada tulis..

COUPLE=MENGHAMPIRI ZINA
MENGHAMPIRI ZINA=HARAM
COUPLE=HARAM

Betul ke couple tu haram???aku diam je,mesej pun aku x balas..pastu ada mesej dari ust. UIA…
“k,kita couple.tak kisahlah pasal rupa awak”
Betul ke ust. Ni???macam nak mempermainkan aku je.ust. UIA ni macam nak test power aku je...aku dah mati akal..tak tahu nak buat apa..Patut ke aku couple???couple ni ada faedah ke??aku abaikan je mesej tu..tak tahu dah nak buat apa..pastu ust. Tu call,tapi aku tak angkat..Biar je lah..akhitnya sampai satu lagi mesej

“su,couple tu haram.contact2 pun haram”
“so,kenapa ajak saya couple????”
“saya nak uji awk je”(masa ni,memang geram pun ada,rasa nak kenyek je ust.UIA ni lumat2…ni bukan menguji namanya tapi mempermainkan perasaan orang)
“saya dah tahu couple 2 haram.kalau tak saya dah termakan dengan ujian awak tu.Tapi takkan lah contact2 pun haram???”
“kalau su nak tarbiyyah,boleh contact ukhti Syahidah”
“InsyaAllah,saya akan cuba”

Lepas tu,ada beberapa konflik sikit,akhirnya aku lost contact dengan ustaz ni coz ustaz ni cakap jangan contact ye,DOSA..pasal kenapa couple tu haram..saya dah faham..tapi kalau contact dengan bukan muhrim,takkan lah haram juga.bukan muhrim tak boleh jadi kawan ke???.Ada ke dalil dalam Al-Quran yang menyatakan Allah mengharamkan terus hubungan dengan bukan muhrim sebelum kahwin???kalau betullah contact dengan lelaki tu haram,kenapa ust. UIA masih contact kawan ana(zakira) guna YM??? kalau sms dengan ust. UIA dianggap salah,jadi YM salah lah kan??sebab YM dengan sms lebih kurang je..apa yang bermain di fikiran saya, “BETUL KE CONTACT DENGAN LELAKI BUKAN MUHRIM TU HARAM???”

P/S:sape2 yang baca artikel ni…harap2 dapat beri respon!!!tolong tinggalkan komen anda..(ana akan tulis perbualan dengan Ukhti syahidah pada masa akan datang)

BERAYA DI HOSPITAL

11:36 PG Dicatat oleh SuMaiYyaH 0 ulasan
BERAYA DI HOSPITAL…

Hari raya ni,hari raya yang paling unhappy bagi aku..Aku kena beraya kat hospital..Tapi bukan sebab aku kena mercun mahupun meriam api tapi aku kena jaga nenek aku yang sakit..Nenek masuk hospital masa 1 syawal..Pagi raya tu,bila aku g umah nenek,nenek duk terbaring atas katil..Sepupu2 aku yang balik kampung,semua naik risau..Akhirnya,diorang bawa nenek aku g hospital.

Ni lah 1st time,nenek masuk hospital…masuk hari ni dah 4 hari..nenek beraya kat hospital.Semalam,pengalaman pertama aku tidur kat hospital sebab jaga nenek aku(cucu mithali ni)..malam sebelum tu,adik aku dan sepupu aku yang jaga..Sebab dah tahu malam tu,aku kena jaga nenek aku..pagi tu,aku pergi jalan raya puas2..Habis kampong aku ronda..tapi duit raya tak dapat pun..SAMPAI AKU LUPA NAK MAKAN NASI..Rupa-rupanya dah dua hari aku tak makan nasi..Asyik makan benda2 yang mengarut je..

Bila sampai kat hospital,sepupu aku,Ust. Hasmin (biasa panggil Abg ha) ajak gi makan sebab aku pun dah tahap kebulur ni..Sambil menunggu makanan sampai,kami borak-borak dulu..Tapi bukan borak kosong tau..Aku bertanya tentang Hadis 40 yang aku dan sepupu aku belajar..

“Kuna belajar hadis 40 kan??semua dalam bahasa arab ke?”aku bertanya
“ya,k.suma pun belajar juga kan,”balas kuna..
“k.suma pun sama..banyak lagi hadis yang k.suma tak hafal ni”
“cuba baca hadis yang paling panjang”Abg Ha ikut serta dlm perbualan kami.
“Suma tak ingat,tapi pasal islam,iman dan ihsan kan??”jawab aku…
“abg Ha bagi syarah hadis ni…”Ust. Hasimin memperlawakan diri untuk menerangkan tentang hadis tu..

Kemudian Ust. Hasmin membacakan hadis tu yang bermaksud,

Daripada Umar Raydhiyallahu ‘anhu juga,katanya “Ketika kami duduk bersama-sama Rasulullah S.A.W pada suatu hari,sekonyong-konyong muncul seorang lelaki yang berpakaian putih bersih teramat putih,rambut yang hitam tersangat hitam dan tidak kelihatan padanya kesan dari satu perjalanan(yang jauh) dan tiada seorang pun dikalangan kami yang mengenalinya.kemudian beliau merapatkan kepala lututnya ke dua-dua kepala lutut Nabi S.A.W. yang satu lagi dan meletakkan kedua-dua telapak tangannya di atas kedua-dua pahanya.Dan beliau berkata, “Ya Muhammad!Beritahulah padaku mengenai islam”maka Rasulullah S.A.W bersabda, “Islam ialah hendaklah kamu bersaksi tiada tuhan selain Allah dan sesungguhnya Muhammad itu pesuruh Allah,mendirikan solat , mengeluarkan zakat,berpuasa di bulan ramadhan dan mengerjakan haji di Baitullah bagi sesiapa yang berkemampuan ke sana,”Kata lelaki itu: “Benar kamu.”maka kata-katanya itu menghairankan kami sedangkan dia yang bertanya,maka dia pula yang membenarkannya(mengiyakannya)..lelaki itu berkata lagi “Maka beritahulah padaku tentang iman.”Sabda Rasulullah S.A.W. “(Iman itu adalah) hendaklah kamu beriman kepada Allah,para MalaikatNya,Kitab-kitabNya,para RasulNya,hari qiamat dan hendaklah kami beriman dengan ketentuan baik dan buruknya.”kata lelaki itu: “kam telah berkata benar”.Kemuadian lelaki itu berkata lagi, “Maka beritahulan padaku tentang Ihsan.”Sabda Rasulullah S.A.W (ihsan itu adalah) hendakalah kamu menyembah Allah,seolah-olah kamu melihatNya dan sekiatanya kamu tidak melihatNya,maka sesungguhnya dia melihat kamu.”kata lelaki itu lagi “maka beriathulah padaku tentang hari kiamat.”Sabda Rasulullah S.A.W. “Tidaklah orang yang ditanya lebih tahu daripada orang yang bertanya”Kata lelaki itu “Maka beritahulah padaku tentang tanda-tandanya.”sabda Rasulullah S.A.W.: “Bila seorang wanita melahirkan tuannya.dan kamu dapat melihat pengembala-pengembala kambing yang berkaki ayam,tidak berpakaian dan fakir berlumaba-lumba dalam membina bangunan tinggi.”Kemudian lelaki itu pun pergi.Kemudian aku menunggu dalam jarak waktu yang agak lama.lalu rasulullah S.A.w. bersabda “Ya Umar,adakah kamu tahu siapa yang bertanya itu?”Aku menjawab “Allah dan RasulNya lebih mengetahui,”Sabda rasulullah S.A.W. “Sesungguhnya beliau ialah Jibril telah datang kepadamu untuk mengajari kamu tentang agama kamu”.(diriwayatkan oleh muslim)

“Tanda-tanda Hari kiamat yang dimaksudkan oleh Rasulullah ialah pertama,ibu bapa menjadi hamba kepada anak-anaknya.Yang kedua,perempuan menyerupai lelaki dan lelaki menyerupai perempuan.yang ketiga ialah orang yang jahil menjadi pemimpin.tanpa kita sedari,tanda-tanda tu dah ada pada masa kini..jelas depan mata kita”jelas Ust. Hasmin..

“Nanti bila kamu semua dah berjaya,jangan lupa tengok belakang..jangan tengok ke hadapan”Sambung Ust. Hasmin.

“Maksudnya???”kata-kata Ust. Hasmin membuatkan aku tertanya-tanya.

“Contohnya,bila kita pakai kereta kancil,jangan kita tengok orang yang pakai kereta yang lebih besar dan kita pun berangan nak pakai kereta besar…macam kereta BMW..tapi cuba kita tengok orang yang di belakang kita.yang Cuma naik basikal tua je..lebih daif daripada kita..Sepatutnya kita bersifat qanaah(berpada-pada)..daripada kita beli kereta BMW lebih baik kita Bantu orang yang lebih susah dari kita”jawab ust.Hasmin..

Sebenarnya banyak yang kami bincangkan malam tu,soal ihsan,aurat,masalah sosial..tapi tak sempat aku nak tulis dalam blog ni.Cuma sebahagian sahaja dari perbualan kami yang dapat saya tulis.InsyaAllah,jika ada kesempatan di hari lain..aku akan tulis lagi tentang ni lagi..

ESOK RAYA

11:33 PG Dicatat oleh SuMaiYyaH 0 ulasan

Esok dah raya..Tapi baju raya aku tak siap lagi..Sikit je lagi..Cuma nak jahit butang je..Tengah2 aku jahit baju ni..ada kawan mak aku datang,hantar kuih raya..lepas tu dia cakap kat mak aku “Pandai anak hang jahit baju,untung sapa dapat dia ni”…lain macam je bunyinya tu...nasib baik anak mak cik ni semua perempuan,kalau tak,tak pasal2 aku kena jadi menantu dia..ha6..

Dua tiga hari ni,mamang hari2 yang amat memenatkan.Banyak benda nak kena buat..Dan banyak lagi benda tak siap..macam2 hal..Sampai aku tak ada masa nak mesej or call kawan2 aku..Nak update blog ni,lagi lah susah..Ucapan hari raya pun aku tak hantar lagi kat kawan2 dalam alam maya aku ni…Sori sangat2 ..anggap je lah ni ucapan dari aku..Selamat Hari Raya Maaf zahir dan Batin..

17 sept. 2009

11:30 PG Dicatat oleh SuMaiYyaH 0 ulasan
17/9/2009

Hari ni aku pergi ke Khairiah,nak ambik adik aku..sepatutnya pagi ni aku ada kelas ulum quran tapi aku tak pergi.Aku terpaksa balik hari rabu coz semua housemate aku dah pulang kampong.Takkan aku nak tinggal sorang2 je kat dalam umah tu..Takutlah!!!bukan takut hantu tapi kat manusia..Entahlah berapa kerat student yang datang kelas ulum ni…Ramai dah balik kampong sejak hari selasa lagi..Rasa macam rugi je tak pergi kelas..Tapi kalau aku gi kelas pun,tak masuk dalam kepala..sebab kepala asyik pikir raya je…(baju,kuih,ketupat semua tak siap lagi…)..Tak patut betullah aku ni!!aku ada bawa balik kitab2 hadis dan ulum quran..Harap2 aku study…

Seronok dapat junior2 aku kat khairiah…Rupa-rupanya ramai adik2 yang rindu kat aku..Terutamanya Muazah,bila jumpa aku je..Dia terus peluk aku kuat2..Sampai ada yang salah sangka,ingat aku ni kakak Muazah..(tapi aku anggap muazah ni macam adik)..Dia cakap sedih sebab exam I’dadi Cuma dapat Jayyid Jiddan..(result aku pun macam tu juga dulu)..Aku trylah bagi kata-kata motivasi kat ye supaya dia tu lebih tabah selepas kematian ibunya baru2 ni..Dia ada cerita tentang abang dia(Muaz) yang sejak akhir2 ni selalu fikir pasal family asyik termenung je dalam kelas.Mungkin memikirkan tentang adik2nya.Muaz tu anak sulong,dah pasti dia rasa bimbang tentang nasib adik2 nya..Aku faham perasaan muaz,sebab aku pun anak sulong.Aku doakan moga keluarga mereka diberi ketenangan dan ketabahan dalam menhadapi hidup yang akan datang..Amin!!!

22 ciri orang yang mencintai kamu


1. Orang yang mencintai kamu tak pernah memberikan alasan kenapa dia mencintai kamu yang dia tahu di matanya hanya ada kamu satu2nya.

2. Kalau kamu sudah memiliki kekasih dia tak peduli,yang penting bg dia kamu bahagia dan kamu tetap impiannya.

3. Orang yang mencintai kamu selalu menerima kamu seadanya,dimatanya kamu selalu yang paling cantik walaupun mungkin kamu merasa berat badan kamu sudah berlebihan atau kamu rasa gemuk.

4. Orang yang mencintai kamu selalu ingin tahu tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini,dia ingin tahu kegiatan kamu.

5. Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan sms seperti “slmt pagi”,”slmt hari minggu”,”selamat malam” walaupun kamu tidak membalasnya.

6. Kalau di hari ulang tahunmu,kamu tidak mengundangnya setidaknya dia akan menelefon utk mengucapkan selamat atau mengirim pesan.

7. Orang yang mencintai kamu akan selalu mengingati setiap hari yang dia lalui bersama kamu,bahkan mungkin hari yang kamu sendiri sudah lupa setiap detiknya kerana saat itu adalah sesuatu yang berharga buatnya.

8. Orang yang mencintai kamu selalu mengingati setiap kata2 yang kamu ucapkan bahkan mungkin kata2 yang kamu sendiri lupa pernah mengatakannya.

9. Orang yang mencintai kamu akan belajar menyukai lagu-lagu kesukaanmu,bahkan mungkin meminjam CD/cassette kamu,kerana dia ingin tahu apa kesukaanmu,kesukaanmu kesukaannya juga.

10. Kalau terakhir kali kamu bertemu kamu sedang sakit mungkin flu,pening,atau sakit gigi,beberapa hari kemudian dia akan mengirim sms dan menanyakan keadaanmu kerana dia risau akan kamu.

11. Kalau kamu beritahu padanya kamu akan menghadapi ujian dia akan menanyakan bila ujian itu, dan saat harinya tiba dia akan mengirimkan sms “good luck” untuk memberikan semangat pada kamu.

12. Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknya yang mungkin buat kamu itu adalah sesuatu yang biasa,tetapi itu adalah suatu barang yang istimewa buat dia.

13. Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat saat sedang berbicara ditelefon dengan kamu,sehingga kamu menjadi bingung,saat itu dia merasa sangat gugup kerana kamu telah menggoncang dunianya.

14. Orang yang mencintai kamu selalu ingin berada dekat denganmu dan ingin menghabiskan hari2nya bersama mu.

15. Jika kamu kena berpindah ke tempat lain,dia akan memberikan nasihat supaya kamu sentiasa berwaspada dengan keadaan sekeliling yang mungkin akan membawa pengaruh buruk bagimu.

16. Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih.

17. Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang pelik seperti menelefonmu 100 kali dalam sehari,atau membangunkanmu ditengah malam untuk mengirim sms atau menelefonmu kerana saat itu dia sedang memikirkanmu.

18. Ketika orang yang mencintai kamu sedang merindukanmu dan melakukan hal2 yg membuat kamu merasa rimas atau gila dan kamu memberitahunya tindakannya membuatkan kamu terganggu dia akan meminta maaf dan tak akan mengulanginya lagi.

19. Jika kamu memintanya untuk mengajar kamu sesuatu,dia akan mengajar kamu dgn sabar walaupun kamu mungkin orang yang paling bodoh di dunia!

20. Tika kamu melihat handphonenya,namamu menghiasi sebagian besar “INBOX” nya dan dia masih menyimpan msg kamu walaupun pesan itu sudah kamu kirim sejak berbulan2 bahkan bertahun2 yang lalu.

21. Dan jika kamu menghindarinya atau menolaknya,dia akan menyedarinya dan menghilangkan diri kehidupanmu,walaupun hal itu membunuh hatinya.

22. Jika saat kamu merindukannya dan ingin memberinya kesempatan,dia akan ada di sana menunggumu kerana dia tak pernah mencari orang lain.Ya… dia tetap akan menunggumu.

Adakah org yg berada disi mu sekarang melakukannya dgn cara2 seperti di atas?

Kalau ada,jgn mensia-siakan org tersebut..kamu akan menyesal melakukannya kerana ia hanya akan datang sekali seumur hidup…





p/S:tak ada lagi orang yang ada ciri2 di atas di sisi aku......redha je lah!!!

selamat hari raya( 15 september 2009)

3:41 PTG Dicatat oleh SuMaiYyaH 0 ulasan

selamat hari raya dan maaf zahir batin kepada se,ua yang mengenali ana..esok dah cuti raya.Dijemput kepada semua yang mengenali ana untuk hadir ke majlis hari raya di rumah ana pada hari raya kedua..di alamat Kg.Alor Damak,Balai Maras,Mengabang Telipot,21030 kuala Terengganu,Terengganu...Atau hubungi ana di no.0148198079.Kehadiran andasemua dialu-alukan..

P/S:Rugi tau tak datang,ada sate dan kambing panggang...best!!!!

salam takziah(15 september 2009)

3:38 PTG Dicatat oleh SuMaiYyaH 0 ulasan
salam takziah buat sahabatku,kak kamilah di atas pemergian arwah bapanya yang telah kembali kepada Allah pada minggu lepas.semoga berita ini tidak akan menjejaskan trial exam STPM yang sedang berjalan.Moga tabah menghadapi ujian di yang Allah berikan.Setiap ujian Allah adalah untuk menguji keimanan kita.

GOOD LUCK

Selasa, 8 September 2009 1:51 PTG Dicatat oleh SuMaiYyaH 0 ulasan

selamat menjalani exam UPSR untuk adiiku yang comel.Maysarah.jawab baik2..jangan gelabah tau.Make sure dapat result yang gempak...chayok2..

15 RamaDhaN

Ahad, 6 September 2009 9:44 PG Dicatat oleh SuMaiYyaH 0 ulasan


Alhamdulillah,sekarang dah pun separuh bulan kita menjalani ibadah puasa.Rasa seperti terlalu cepat masa berlalu..Tak lama lagi,Ramadhan akan meninggalkan kita.mungkin ada yang kata,bestnya raya dah dekat..Tapi sepatutnya kita merasa sedih kerana Bulan yang penuh kerahmatan ini akan meninggalkan kita.Di bulan ramdhan,amalan dan ibadat yang kita lakukan akan dilipat gandakan pahala kita..Kita juga dapat melakukan ibadat dengan tenang tanpa gangguan syaitan.Tapi bila Ramdahan pergi,Syaitan2 akan dibebaskan dan kembali menghasut anak2 adam…
Hari ni aku berpeluang bertemu dengan adik angkat aku,Athirah yang dah lama aku tak jumpa..Kebetulan junior2 khairiah ada kem ibadat di sekolah lama arab batu rakit atupun sekarang ni dikenali Integrasi Batu rakit yang telah berpindah ke tempat lain.Dapat jumpa hari ni pun Cuma sekejap disebabkan hari hujan dan aku perlu ke rumah tok aku kerana ada majlis berbuka puasa..Aku juga berpeluang jumpa dengan junior2 lain seperti baiyah,husna,syuk, dan ramai lagi..Bila aku muncul je depan pintu,ramai junior yang panggil aku dan cepat menghulurkan salam..Tak sangka,diorang ni masih ingat kat aku ni!!!Masa sekolah dulu,aku tengok diorang ni macam tak endah je bila aku ada..da juga yang kirimkan salam buat senior2 diorang yang ada kat UDM..Terutamanya salina(nurse)…Nurse ni memang terkenal masa sekolah dulu sebab dia peramah.Tak macam aku,Pendiam.Sentiasa dalam silent mode..

JUST WANT TO SAY

9:38 PG Dicatat oleh SuMaiYyaH 0 ulasan


Dua tiga hari ni,tak ada apa-apa yang menarik untuk dikongsi.Perjalanan hidup aku di Universiti berjalan seperti biasa.Sama je.Bangun pagi,lepas tu gi kelas sampai petang,kemudian beli lauk buka puasa,buka puasa ,terawih,maybe study sikit2…Kemudian tidur.kadang-kadang rasa boring dengan rutin harian hidup yang sama..
Hari isnin lepas,ada pengalaman berbuka puasa yang melucukan dan agak menyedihkan.hari tu,aku habis kelas agak lewat..Pukul 5.Sebelum pergi kelas,aku dah pesan kat kawan-kawan aku pergi masak nasi..Bila aku balik kelas,barulah diorang gaduh2 nak pergi masak nasi..Lepas solat,aku ambil heater nak masak air..masa tu,nasi baru je switch on..Tiba-tiba beklan eletrik terputus.Rupa-rupanya heater yang aku guna untuk masak nasi dah rosak dan menyebabkan eletrik terputus..Akibatnya,nasi tak masaklah dan air pun tak panas…air masak yang ada pun Cuma setengah botol je..Puas kami fikir,nak makan apa buka puasa nanti.Nasi tak ada.Takkan nak makan lauk dengan beras kot..
Dah hampir pukul 7 malam..tapi eletrik masih tak pulih lagi.Akhirya,kami selongkar stok makanan yang ada dalam loker..Cuma ada biskut kering,roti dan juga kurma.Air masak yang separuh botol tu kami buat air limau..Nasib baik ada sebekas pudding dan tiga keeping cream puff yang kami beli tadi..Itulah makanan buka puasa hari tu..Alhamdullilah..Dulu,buka puasa takde lauk.Sekarang buka puasa tak ada nasi..Rasa memang agak sedihlah masa berbuka tu..nak menangis pun ada.Tapi kami berempat,redha jel ah.Anggap ini dugaan di bulan puasa.Lepas hampir 10 minit lepas berbuka,barulah eletrik okay balik..Lepas solat maghrib,dalam pukul 8.30,barulah kami dapat menjamah nasi..Alhamdullilah…
Masih di negeri sendiri pun,tetap banyak dugaan yang kami alami.Walaupun mak ayah duduk dekat dengan kami,tapi kami tak nak jadi anak yang manja dan sentiasa mengharapkan bantuan orang tua kami..Ada satu lagi masalah belum selesai,permohonan pinjaman ptptn kami masih belum jelas statusnya..padahal kami sepatutnya dah mula bayar yuran pengajian yang hampir RM1200..Kawanku yang mengambil course nursing pula kena bayar lebih kurang RM1800..Yuran hostel saja dah hampir RM 700..Puas kami fikir,macamana nak langsaikan yuran pengajian kami jika pinjaman ptptn masih belum dapat sebelum final exam.kami tak boleh ambil final exam kalau yuran tak dijelaskan.Diantara kami masih belum ada seorang pun yang sanggup beritahu ibubapa kami tentang masalah pinjaman.masing-masing berharap dapat menyelesaikan masalah ni sendiri..kami pelajar universiti,mesti hidup berdikari..sampai sekrang,kami masih belum jumpa jalan penyelesaian…
Pensyarah –pensyarah aku pula ,dah tambah lagi exam..Exam Mutalaah wa tadbir kelmarin pun,tak boleh jawab.Entahlah berapa markah aku dapat.Minggu depan aku ada exam Hadis dan tafsir.Banyak betul benda yang perlu difahami dan dihafal.Buku2 hadis dan tafsir masih belum aku dapat fahami dengan sepenuhnya.Apatah lagi nak dihafal.Ujian hafalan Quran pun akan diadakan minggu depan.Cuma Surah Al-Mulk dan beberapa ayat Surah Al-Insan sahaja yang dapat ku hafal sampai sekarang.Banyak betul benda yang aku kena buat..Kadang-kadang rasa letih..Tambahan pila,aku kena berjalan kaki selama 10 minit untuk sampai ke kelas.Dan naik turun tangga tingkat 4 setiap hari.Cukup memenatkan..Tapi,aku tak boleh mengalah.Aku mesti dapat hadapi semuanya dengan baik.Chayok2..Teruskan berusaha,jangan patah semangat!!!!!

Related Posts with Thumbnails